Elämäkerran luominen

Tutustuin Eero Hyväriseen lokakuussa 2013 asiakkaani taidenäyttelyn avajaisissa Taidekeskus Väinölässä Varkaudessa. Huomioni kiinnitti arvokas herrasmies, joka istui perimmäisen huoneen nurkassa. Tutustuttuaan teoksiin hän oli levähtänyt hetkeksi, ja kun satuin kohdalle, hän ryhtyi jututtamaan minua. Hän kysyi olenko taiteilija, kun tutustun niin tarkasti teoksiin. Vasta opittuani tuntemaan Eeron tarkemmin, olen ymmärtänyt kysymyksen juontuneen hänen yksityiskohtien arvostuksestaan. Keskusteltuamme hetken vaihdoimme yhteystietoja ja myöhemmin sainkin Eerolta kutsun hänen taidenäyttelyynsä Kuopion Pääkirjastoon, jonka otin ilolla vastaan!

 

Kirjastolla oli upea kattaus teoksia, jotka henkivät luonnonrauhaa. Eero kertoi minulle vaiheikkaan tarinan, miten oli päätynyt pitämään taidenäyttelyä Tukholmaan sekä muutamia tuokiokuvia elämänsä varrelta. Kysyin onko Eero ajatellut elämäkerran kirjoittamista. Siinä vaiheessa Eero vähätteli merkittävää elämänpolkuaan ja arveli, että jonkinlaisen esitteen taideteoksista voisi ehkä tehdä.

 

Asia jäi hautumaan, kunnes keväällä 2016 sain Eerolta puhelun: ”Nyt sitä taide-esitettä voitaisiin ryhtyä koostamaan.” Sovimme, että tulen kuvaamaan taideteoksia Varkauden ateljeelle. Sitä ennen tapasimme Eeron kotona, ja sain kunnian tutustua myös sydämelliseen Elsa Hyväriseen.

 

Aika pian kävi ilmi, että Eeron ja Elsan elämäntarinassa on aineksia laajempaankin teokseen. Elämänpolun varrelta alkoi keskustelun edetessä pulpahdella sellaisia tarinoita, jotka ansaitsivat tulla kuulluiksi. Koen, että merkittävänä Varkauden ja Leppävirran alueen vaikuttajana ja kulttuuripersoonana Eero Hyvärisen elämäntarina ja tuotanto on lähes velvollisuus arkistoida. Olisi sääli, jos näin laaja tuotanto ja Eeron vaikutus niin monen ihmisen elämään opettajana sekä kulttuurivaikuttajana vaipuisi unholaan.

Yhdessä tuumin päätimme, että tarinat kootaan esitteen sijasta elämäkertaan, johon koottiin myös kuvat Eeron tekemistä taideteoksista. Aineistoa kertyi paljon, josta jäsentelin tärkeimmät ja taitoin teoksen, joka monipuolisuudessaan kuvaa hyvin Eeron vaiheikasta ja rikasta elämänpolkua.

Projekti oli mielenkiintoinen ja antoisa, sain Eeron ja Elsan tavasta katsoa maailmaa uutta näkökulmaa elämääni. Olen oppinut heiltä paljon pitkäjänteisyydestä ja periksiantamattomuudesta, mutta ennen kaikkea siitä että haaveistaan kannattaa pitää kiinni. Niille aukeaa tila, kun aika on oikea.

26.10.2023
#elamakerta